آرتفتوگرافی، عکاسی در خدمت ایده و مفهوم است
سرویس تجسمی هنرآنلاین
کیارنگ علایی، هنرمند عکاس و عضور هیات انتخاب بخش آرتفتوگرافی سیزدهمین دوسالانه عکس ایران درباره این دوسالانه به خبرنگار تجسمی هنرآنلاین گفت: انتخاب حوزه عکاسی آرتفتوگرافی در دوسالانه سیزدهم برآیند دو دوره قبلی این رویداد هنری است به این معنا که تکعکسهای متعددی که در دورههای قبلی در دوسالانه شرکت داشتند از ایدهمندی لازم دور بودند و به همین دلیل برگزارکنندگان دوسالانه تصمیم گرفتند با انتخاب بخش مجموعهعکس به سمت ایدهمندی و کار پروژهای حرکت کنند.
وی با بیان اینکه در آرتفتوگرافی داشتن ایده برجسته مقدم بر تکنیک است اظهار کرد: در این نوع عکاسی عکاس حتما باید از ایده ای پیروی کند و مدیوم عکاسی را در خدمت ایده و مفهومی که مد نظر دارد به کار گیرد.
علایی با اشاره به اینکه آرتفتوگرافی لزوما مجموعه عکس نیست گفت: مفهوم آرتفتوگرافی فراتر از این است که تنها به مجموعه عکس محدود شود. در واقع آرتفتوگرافی کمک میکند که آن دسته از عکاسانی که با هدفی خاص به عکاسی نگاه میکنند و به دنبال یک مفهوم ویژهای هستند بتوانند ایده ذهنی خود را به بهترین شکل بیان کنند.
این هنرمند همچنین درباره وجود استیتمنت در کنار مجموعهعکسهای بخش رویکرد آرتفتوگرافی سیزدهمین دوسالانه عکس گفت: استیتمنت شکلی از بیان عکاسی است که عکاس به وسیله آن با نوعی گزاره نویس در قالب ادبیات، درباره اثرش به مخاطب خطدهی میکند تا مخاطب اثر او را از وجهی خاص ببیند زیرا فضای اثر ممکن است به شکلی باشد که مخاطب دچار سردرگمی شود و به کمک استیتمنت عکاس او را به آن مفهومی که در ذهن داشته راهنمایی میکند.
وی افزود: اضافه کردن استیتمنت در خدمت این تفکر است که عکاسی هنر مستقلی نیست و برای بیان مفاهیم خود نیازمند یک گزاره دیگر است. گرایش موجود به عکاسی از دوران مدرنیسم نشات میگیرد. در این دوران توجه به گزارههای بیرونی جایی نداشت و اینکه هر مخاطب از دیدگاه خود برداشتی از هنر داشته باشد مورد توجه بود. در مقابل شیوه توجه به گزارهنویسی و وجود استیتمنت در عکاسی کانسپت، متاخرتر است و سعی دارد به این وسیله عکاسی مدرن را به چالش بکشد. در حقیقت این شیوه به عنوان یک مسیر جدید تمام زیباییشناسی عکاسی مدرن را زیر سوال میبرد.
عضو هیات انتخاب سیزدهمین دوسالانه عکس ایران درباره دوسالانه عکس نیز اظهار کرد: دوسالانه جدیترین رقابت عکاسی کشور است و به دلیل نگرش خاصی که به عکاسی دارد میتواند به عنوان مرجع عکس کشور مورد مداقه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه دوسالانه خالی از چالش نیست گفت: یکی از نکاتی که باید در دوسالانه به آن توجه شود افول حضور عکاسان حرفهای در این رقابت است. البته حضور عکاسان جوان و تازه کار در دوسالانه جای خوشحالی دارد اما این رویداد باید برای هنرمندان حرفهای حوزه عکاسی نیز جذابیت لازم را داشته باشد.
علایی افزود: یکی از نکات خوب دوسالانه این دوره، خروج این رویداد هنری از زیر سایه دولتی است. اینکه دوسالانهها به انجمنها واگذار شود اتفاق مبارکی است که موجب میشود دوسالانهها تخصصیتر برگزار شود.